Home » Evenementen » Lezing: Reizen als een kunstenaar

Lezing: Reizen als een kunstenaar

  • 26 januari 2023
  • 19:30 tot 21:30
  • Locatie: Streams Brink42
Reizen als een kunstenaar
Een lezing over de kunst van het kijken op vakantie

Kunstenares Petra Tool zal bij Brink42 in Nijkerk een lezing geven met als thema ‘Reizen als een Kunstenaar’.

Zij neemt je tijdens haar presentatie mee naar onder andere Griekenland, Duitsland,Thailand en IJsland. Petra leert je om te kijken door de ogen van een kunstenaar, en daarvoor hoef je zelf helemaal niet te schilderen. Wat zien kunstenaars méér en anders dan anderen? De schilderes moedigt je aan even aandachtig stil te staan tijdens je vakantiereizen. Ze geeft handvatten om intenser te observeren, zoals kunstenaars dat doen.
Petra vertelt haar verhaal aan de hand van haar eigen werk. Haar aquarellen kenmerken zich door de kunst van het weglaten. De karakteristieke vormen, kleuren en details van een dorpje zet zij vlot neer, de rest laat zij weg. Wat niet geschilderd wordt, versterkt wat wel geschilderd wordt. Ook toont zij portretten van de bijzondere mensen die zij per toeval onderweg tegenkomt, doordat ze met een open blik rondreist. Je maakt tevens kennis met werk van andere reizende kunstenaars, zoals William Turner, die bijna 200 jaar geleden langs de Moezel prachtige, in gouden licht badende dorpjes en kastelen schilderde. Zelf trad Petra vorig jaar nog in zijn voetsporen, door de plekjes te bezoeken die Turner vereeuwigde, in een poging om te zien wat hij zag.
Voor degenen die zelf ook graag willen leren om reisschetsen te maken, is er de mogelijkheid om in te schrijven voor de workshop ‘Aquarelleren langs de Moezel’. Petra neemt je ook hierin weer virtueel mee op reis, naar onder andere de steilste wijnhellingen van Europa, dorpjes met vakwerkhuizen en naar het sprookjesachtige kasteel Burg Eltz. Je leert hoe je op eenvoudige wijze vlotte schetsen hiervan maakt.
Naam